Преди три десетилетия, в мътната 1991 г. тогавашният премиер Димитър Попов отправи

...
Преди три десетилетия, в мътната 1991 г. тогавашният премиер Димитър Попов отправи
Коментари Харесай

За Бога, братя, мислете!

Преди три десетилетия, в мътната 1991 г. тогавашният премиер Димитър Попов насочи паметния апел " За Бога, братя, не купувайте! "  Направи го след освобождаването на необятен кръг от държавно контролирани до тогава цени, които подскочиха шоково поради наследените от социализма стокови дефицити. В коментар пред медиите по отношение на спекулата Попов сподели в прав текст: „ За Бога, братя, не купувайте това което ви харесва, само че е доста скъпо, тъй като след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви. “

Едни го хвалиха, други му се смяха, само че който можеше купуваше, без да мисли дали купеното му харесва, дали му би трябвало или просто гони избавяне на спестеното от инфлацията. После цените кротнаха, магазините взеха да се пълнят със артикули и доста от купеното на нож остана да цялостни килери, гаражи и хранилища. Сега цените още веднъж подскачат, само че не спирайте да купувате. Просто мислете и всичко ще се подреди през Новата година. Нещата ще си дойдат на мястото, даже в случай че някой много иска да ги обърка. 

Мобилните оператори завишават картелно цените на услугите? Аплодирайте контраатаката на виципремиера Корнелия Нинова, само че не чакайте единствено на нея и антимонополната комисия. Ами си прегледайте договорите с абонаментните проекти и при първата опция махнете всичко, което може да бъде махнато. Ако не можете да се разделите с нищо, тогава си плащате и не мрънкате. Държавната ни регулация е слаба ракия, а доста чекмеджета има за пълнене. Пък и даже да не е приключил, комунизмът няма по какъв начин да е за всички.

Ето и Бойко Борисов прикани от опозиционната пейка за незабавна анулация на оферти от партията му преди две седмици мораториум върху цените на тока и газа, който Народното събрание одобри под паника. Дали водачът на ГЕРБ се е присетил в този момент за десноцентристкия й профил или са му обяснили какви ги забърка, той си знае. Но че това изкривява пазара и клати енергетиката не е мъчно за възприемане. Междувременно тези, които за 50 години владеене на личен парцел не са намерили за нужно да го санират без да чакат на страната, да навличат пуловерите. 

И работодателите да не чакат президента еднолично да им смъкна цените на газа и тока. Играта сред международните атове е огромна и минимум страна като България ще я финтира с бюджетни обезщетения. Поле за съгласувани дейности постоянно има, само че стартират от стопяване на мазнинките, редуциране на екстрите и усъвършенстване на личния състав. Чудеса може да бъдат реализирани по тези посоки, в случай че бизнес моделът ти не е поначало сгрешен.  

Та далавера има и тя е част от пазарната действителност. Има ли балъци, ще има и тарикати, нали по този начин. И все ще се намира кой да мъти водата, с цел да хване елементарно едра риба. Та не спирайте да купувате това, което ви харесва, само че е доста скъпо, а мислете дали ви би трябвало! Защото не е належащо цените да паднат с цел да разберете, че сте похарчили парите си на вятъра и не можете да купите даже най-необходимото. В края на краищата всичко е толкоз скъпо, колкото е подготвен да заплати някой за него. А на цените това им е работата - да подскачат нагоре-надолу. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР